Processen om vores gårdsplads

I efteråret gik vi i gang med et større projekt, nemlig gårdspladsen, som det tit er, blev det et større projekt end vi egentlig regnede med. Men hvor er det blevet godt, helt bestemt arbejdet værd. Billedet ovenover er fra gårdspladsen inden projektet gik igang, hvor det skraverede skal forstille den nye takshæk….

Her er planen, som er lavet i samarbejde med Kjeld Slot. Jeg havde nogle ideer med kugler og græsser, men Kjeld havde en ide om at udnytte at gårdspladsen faktisk er rund og det vil afgrænse området og signalere hvor indgangspartiet er og byde en velkommen, samt at vi ville få den gårdhave jeg ønskede mig. Kjeld Slot kan nu noget, begge ben på jorden, kalder en spade for en spade og det kan jeg rigtig godt lide, tak Kjeld :-).

Først skulle alt gruset af…..

Og køres væk…..

Alt gruset skal væk for at få nivelleret ud og lagt sand på….

Der blev gravet render til takshækkene og derefter blev der grubbet i renderne….

Det er godt der findes maskiner til den slags og vi ikke skulle bruge en skovl. Jorden var også hård efter 30 års kørsel på gårdspladsen…

Men det var dygtige folk…..

Jorden blevet markeret med maling, der hvor der skulle graves ellers er det jo ret håbløs. Lige her ved garagen og fyrrummet, var vi nødt til at fravige lidt fra cirklen, da der skal være mulighed for at køre ind med træpiller med en staldkat, hvis vi da ikke lige selv vil bære det ind og det VIL vi ikke…..

Her kan man se udgravningen og hvordan taksplanterne bliver sat i….

12 paller med taks, 300 stk, de var tunge som I kan se, men det var rigtig flotte planter. Vi har valgt at få dem i 60-80 cm højde, så de kan klippes til med det samme til foråret, de skal gerne ende med at stå skarpt, det tager nok et par år inden det er helt på plads. Men tænker at det vil blive rigtig flot allerede efter første klipning….

Det gjaldt om at få dem til at stå lige i forhold til hinanden i cirklen……

Det jord vi gravede op fra renden blev kasseret og vi fik ny jord, som skulle ned imellem planterne…..

Vi var heldig med vejret, der var ikke mange dårlige dage….

Vi har lagt jernkanter hele vejen rundt om hækkene, så der er en kant ind til klinkerne og en kant ud til gruset…….

Da vi skulle have bede imellem klinkerne, så var vi nødt til at lave nogle træplader, som der kunne lægges klinker uden om…….

Dernæst kom smeden og lavede jernringe som bedafgrænsning….

Vi har valgt klinker og de er også lagt cirkulært, altså hækken som cirkel, bede som cirkel og klinkerne som cirkel, så det hele hænger sammen……

Der er blev lagt løg og plantet i bedene….

Gårdhaven er ikke indrettet endnu, da alle møbler og krukker står på paller i den vilde have. Men jorden er så blød lige nu, at det er umuligt at flytte det på plads og det er for tungt at bære, så det må vente lidt endnu…..

Vi er så godt tilfreds med resultatet….

Det er her møblerne skal stå…..

Man kan rigtig se svinget her…..

Klinkerne passer fint til huset og changer også fint sammen…..

Og vores kaffeplads er bevaret, det er her formiddagssolen er……

Her kan man se gårdspladsen færdig, gruset er på plads, kun klipning af hækken mangler og flis lige under taksen……

 

 

Her er der blevet et ekstra rum, det skal vi lige se om det er det rigtige, når det hele lige gror igen….

Her i den ene ende, ser det egentligt fint nok ud…..

Hvorimod vi er mere i tvivl her, det er meningen at der skal plantes Hortensia Annabell, da det er det, der står lige ved siden af i forvejen. En anden udfordring var, at selv om vi for 3 år siden gravede faskiner ned i gårdspladsen, så stod taksene her lige pludselig under vand i renderne og der var også vand ved siden af. Så vi måtte efterfølgende dræne yderligere og føre rør hen til den tidligere anlagte faskine, men heldigvis ser det ud til at det er lykkes. Oppe fra selve astfaldvejen og ned til huset, falder terrænet en del og i disse klimatider under forandring, får vi betydelig mere regn end for 30 år siden, da vi flyttede hertil. Selv omme i selve haven, har det været nødvendigt at lægge faskiner ned.

Men ellers alt i alt er vi virkelig godt tilfredse, de sidste småting skal på plads, men det er netop småting.

Det var processen omkring vores gårdsplads :-).

11 tanker om “Processen om vores gårdsplads

 1. Henrik Havehjerne siger:

  Det ser super godt ud og meget inspirerende at se hvad hække kan gøre af forskel. Specielt så flotte planter som i har fået fat i. Stort tillykke med projektet og god fornøjelse med alle de rum I nu har fået til at bolte Jer i 🙂

  • Margit Bruun siger:

   Tak skal du have Henrik, hække gør en enorm forskel, og selv om de skal klippes, så vil vi ikke undvære dem. De er netop med til at skabe rum, struktur, farve, rygrad osv. Da vi startede vores have for små 8-9 år siden, anede vi ikke hvad hække kunne gøre for haven og der er bare kommet flere hække på hvert år. Det var en øjenåbner med hække og rum, selvom rum også kan laves på andre måder, hvad vi også har, men det er jo det der er så spændende. Og ja nu kan vi boltre os videre ;-), mvh Margit

 2. Lene Jensen siger:

  Spændende projekt. Det er en rigtig god ide, at lade fliserne følge hækkens bue. Vi har en Taks hæk og den gror virklig hurtig, så der går ikke lang tid inden den har den facon og højde man gerne vil have.
  Vi har også en stor gårdsplads, som jeg gerne ville have lavet lidt ved, men vores maskinhus ligger sådan, at man skal ind over gårdspladsen både med lastbiler og traktorer, så jeg må nøjes med grus og så lidt bede længst inde mod huset.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  • Margit Bruun siger:

   Kære Lene, jeg er glad for at du kan lide det, både du og jeg har jo udfordringen med at vi har vores arbejdsplads hjemme, som der skal være plads til. Men det er jo samtidig også en fordel, så kan man flexe lidt engang imellem. Taks er en dejlig plante, nem og stedsegrøn, det sætter jeg pris på :-), kh Margit

 3. Lisbeths Haveblog siger:

  Det har vel nok været et stort arbejde og krævet mange timer og tanker, men hvor ser det godt ud. Ideen med at lægge fliserne rundt ser super ud 🙂
  Jeg glæder mig meget til at se det hele til sommer, hvor turen går til jeres have.
  Mange hilsener, Lisbeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.